Musimy przyznać, że dawno nas tutaj nie było, ale wracamy z nowymi pomysłami, przepisami, niespodziankami, a przede wszystkim z ogromną dawką pozytywnej energii.
14 września to Ogólnopolski Dzień Drugiego Śniadania.
Postanowiłyśmy trochę ulepszyć jeden z naszych przepisów i "zamknąć" go w kanapce, aby zapewnić wam zdrową, sycącą i smaczną alternatywę dla drugiego śniadania. Przepis jest szybki w wykonaniu, a potrzebne produkty możecie znaleźć w większości sklepów
Na
guacamole potrzebujemy:
-
1 dojrzałe awokado (wybieramy bardzo miękkie, aby środek można
było łatwo wyciągnąć łyżeczką i rozdrobnić)
-1 mały ząbek czosnku
-
1 mała czerwona cebula
-
1 limonkę
-
1 mały pomidor
-
przyprawy - sól, pieprz ziołowy, ostra papryka w proszku, miód do
smaku (wystarczy pół łyżeczki)
Pozostałe
składniki:
-
4 bułeczki pełnoziarniste lub pełnoziarniste bajgle
-
filet z łososia
-
sałata
Na
początku przygotowujemy guacamole, po przekrojeniu awokado na pół
i usunięciu pestki, łyżką wyjmujemy miąższ (dlatego awokado
powinno być bardzo miękkie).Przekładamy go do małej miseczki i
rozgniatamy widelcem na jednolitą papkę. Następnie dodajemy sok z
limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Obraną wcześniej
czerwoną cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę i dodajemy do
guacamole. Ostatnim krokiem jest dodanie pomidora, którego wcześniej
obieramy ze skórki, ze środka usuwamy pestki i sok, a do guacamole
dodajemy tylko drobno pokrojony miąższ. Całość doprawiamy do
smaku, my polecamy - pieprz ziołowy, ostrą paprykę w proszku, pół
łyżeczki miodu i opcjonalnie szczyptę soli i odkładamy do
lodówki.
Kiedy
guacamole jest już gotowe zajmujemy się łososiem, z którego
usuwamy skórę, przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i
smarujemy miodem. Dzielimy go na małe kawałki (w zależności od
tego ile chcemy dodać do każdej kanapki). Rybę pieczemy lub po
prostu przygotowujemy na patelni, kiedy jest już gotowa odkładamy
do ostudzenia. Bułkę przekrajamy na pół i chwilę podsmażamy od
wnętrza na rozgrzanej patelni. Gotową, podsmażoną bułkę
smarujemy od środka (na połówkach) przygotowanym wcześniej
guacamole, kładziemy łososia, sałatę i opcjonalnie kiełki.
GOTOWE! Całość możemy przygotować dzień wcześniej, zapakować i zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Idealnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a możemy cieszyć się zdrowym 2 śniadaniem lub lunchem :) Zachęcamy!
GOTOWE! Całość możemy przygotować dzień wcześniej, zapakować i zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Idealnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a możemy cieszyć się zdrowym 2 śniadaniem lub lunchem :) Zachęcamy!
0 komentarze:
Prześlij komentarz