Fachowe II śniadanie, czyli kanapka z łososiem i guacamole

Cześć Kochani!


Musimy przyznać, że dawno nas tutaj nie było, ale wracamy z nowymi pomysłami, przepisami, niespodziankami, a przede wszystkim z ogromną dawką pozytywnej energii.


14 września to Ogólnopolski Dzień Drugiego Śniadania.
Postanowiłyśmy trochę ulepszyć jeden z naszych przepisów i "zamknąć" go w kanapce, aby zapewnić wam zdrową, sycącą i smaczną alternatywę dla drugiego śniadania. Przepis jest szybki w wykonaniu, a potrzebne produkty możecie znaleźć w większości sklepów




Na guacamole potrzebujemy:


- 1 dojrzałe awokado (wybieramy bardzo miękkie, aby środek można było łatwo wyciągnąć łyżeczką i rozdrobnić)
-1 mały ząbek czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 limonkę
- 1 mały pomidor
- przyprawy - sól, pieprz ziołowy, ostra papryka w proszku, miód do smaku (wystarczy pół łyżeczki)



Pozostałe składniki:


- 4 bułeczki pełnoziarniste lub pełnoziarniste bajgle
- filet z łososia
- sałata
- miód



Na początku przygotowujemy guacamole, po przekrojeniu awokado na pół i usunięciu pestki, łyżką wyjmujemy miąższ (dlatego awokado powinno być bardzo miękkie).Przekładamy go do małej miseczki i rozgniatamy widelcem na jednolitą papkę. Następnie dodajemy sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Obraną wcześniej czerwoną cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę i dodajemy do guacamole. Ostatnim krokiem jest dodanie pomidora, którego wcześniej obieramy ze skórki, ze środka usuwamy pestki i sok, a do guacamole dodajemy tylko drobno pokrojony miąższ. Całość doprawiamy do smaku, my polecamy - pieprz ziołowy, ostrą paprykę w proszku, pół łyżeczki miodu i opcjonalnie szczyptę soli i odkładamy do lodówki.


Kiedy guacamole jest już gotowe zajmujemy się łososiem, z którego usuwamy skórę, przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i smarujemy miodem. Dzielimy go na małe kawałki (w zależności od tego ile chcemy dodać do każdej kanapki). Rybę pieczemy lub po prostu przygotowujemy na patelni, kiedy jest już gotowa odkładamy do ostudzenia. Bułkę przekrajamy na pół i chwilę podsmażamy od wnętrza na rozgrzanej patelni. Gotową, podsmażoną bułkę smarujemy od środka (na połówkach) przygotowanym wcześniej guacamole, kładziemy łososia, sałatę i opcjonalnie kiełki.

GOTOWE! Całość możemy przygotować dzień wcześniej, zapakować i zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Idealnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a możemy cieszyć się zdrowym 2 śniadaniem lub lunchem :) Zachęcamy!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
przepisy kulinarne
przepisy kulinarne

Odwiedziło nas już

Darmowy licznik odwiedzin

Pomagać jest zdrowo

O nas

Blog prowadzony jest przez dwie absolwentki Dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Interesują nas wszystkie nowinki dietetyczne i kulinarne. Razem tworzymy pozytywnie zakręcony, zdrowy duet, czego potwierdzenie znajdziecie w naszych postach :)