Długo
myślałyśmy nad tematem na dzisiaj i wreszcie wpadł nam do głowy słodki pomysł.
A może tak stewia? Wiemy, że staje się ona coraz bardziej popularna i wcale nas
to nie dziwi. Dla tych, którzy jeszcze nie słyszeli czym jest stewia:
To roślina, która obejmuje aż 240 gatunków. W technologii żywienia zastosowanie ma Stevia rebaudiana i właśnie jej liście są wyjątkowo słodkie, dzięki czemu nazywana jest naturalnym słodzikiem. Jest to idealny zamiennik cukru i innych słodzików, które cały czas są tematem sporów wśród dietetyków i lekarzy.
To roślina, która obejmuje aż 240 gatunków. W technologii żywienia zastosowanie ma Stevia rebaudiana i właśnie jej liście są wyjątkowo słodkie, dzięki czemu nazywana jest naturalnym słodzikiem. Jest to idealny zamiennik cukru i innych słodzików, które cały czas są tematem sporów wśród dietetyków i lekarzy.
Dlaczego
stewia?
Przede wszystkim naturalnie słodka, czyli zdrowa. Stewia jest około 300 razy słodsza niż zwykły cukier, co zawdzięcza glikozydom stewiolowym. Kolejną zaletą jest to, że substancje te nie są przyswajalne przez nasz organizm, dlatego roślina ta nie dostarcza nam żadnych zbędnych kalorii (kaloryczność = 0!). Jeżeli nawet to was nie przekonało, warto wspomnieć, że dzięki tym właściwościom jest bezpieczna zarówno dla naszych zębów (nie powoduje próchnicy, którą przypisuje się zwykłemu cukrowi), jak i sylwetki. Ponadto spokojnie mogą ją stosować osoby chorujące na cukrzycę (nie podnosi poziomu glukozy we krwi) i fenyloketonurię. Wykazano, że stewia, mimo swojego słodkiego smaku, nie zwiększa apetytu, czego jak wiadomo nie można powiedzieć o słodzikach.
Można
zastanawiać się dlaczego tak długo zwlekano z wprowadzeniem na rynek tej
rośliny. Powód jest bardzo prosty. Duże koncerny produkujące na skalę masową
cukier i wyroby cukiernicze próbowały za wszelką cenę udowodnić szkodliwość
tego zamiennika. Zaakceptowanie stewii jako dodatku do żywności oznaczałoby dla
nich duże straty finansowe.
W pierwszej kolejności została doceniona przez Japonię, gdzie od 1971 roku ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dla kontrastu zaakceptowana została przez FDA jako dodatek do żywności dopiero w 2008 roku, a sprzedaż umożliwiono w krajach Unii Europejskiej dopiero 3 lata później.
W pierwszej kolejności została doceniona przez Japonię, gdzie od 1971 roku ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dla kontrastu zaakceptowana została przez FDA jako dodatek do żywności dopiero w 2008 roku, a sprzedaż umożliwiono w krajach Unii Europejskiej dopiero 3 lata później.
Gdzie
kupić?
Stewię
można kupić przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością w formie tabletek,
koncentratu lub proszku. Obecnie można znaleźć ją szybciej w sklepach
internetowych w formie gotowej do spożycia lub do zasadzenia. Możemy wybierać
sadzonki lub ziarenka i sadzić zarówno w doniczce w domu lub w gruncie na
ogródku. Niestety nie możemy się jeszcze pochwalić własną hodowlą stewii,
dlatego jeżeli ciekawi was jak hodować tą roślinę wszystko znajdziecie na
Youtubie ;)
Jeżeli chodzi o obróbkę termiczną, stewii można używać do wypieków, smażenia, dodawać do herbaty czy innych ciepłych napojów. Same liście zalane jedynie przegotowaną wodą dają nam słodki napój.
Jakie
są inne właściwości stewii?
Stewia
od bardzo dawna stosowana była w celach leczniczych, głównie przez plemiona
Indian. Stewia ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, dlatego często
znajduje również zastosowanie w różnego rodzaju zabiegach kosmetycznych,
maseczkach, gdzie pomaga zwalczać trądzik i inne problemy skórne. Polecane jest
stosowanie tej rośliny szczególnie u osób chorujących na nadciśnienie tętnicze,
ponieważ ma właściwości obniżające ciśnienie.
Zawiera przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, liczne składniki mineralne potas, magnez, wapń, selen i cynk.
Zawiera przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, liczne składniki mineralne potas, magnez, wapń, selen i cynk.
Jeżeli
używamy ekstraktu ze zwykłych liści stewii początkowo możemy wyczuwać różnice w
smaku w porównaniu ze zwykłym cukrem. Nie da się tego ukryć, ponieważ im dłużej
będzie zaparzana tym intensywniejszy będzie smak słodki, ale również lekki
posmak ziołowy, który nam osobiście w ogóle nie przeszkadzał! Trudno nie zauważyć
różnic, jeśli po latach stosowania cukru i słodzików przerzucamy się na coś tak
naturalnego. Organizm, a szczególnie kubki smakowe potrzebują czasu, aby zaadaptować
się do nowych smaków.
STEWIA
– NATURALNY DODATEK DO ŻYWNOŚCI O NUMERZE E960
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków
Na koniec warto wspomnieć,
że stewia wprowadzona została, przez firmę coca
cola company (jako pierwszą w Polsce), jako środek słodzący do napoju Nestea green tea w 2 opcjach smakowych.
0 komentarze:
Prześlij komentarz