#słodko-słodkie rewelacje



Długo myślałyśmy nad tematem na dzisiaj i wreszcie wpadł nam do głowy słodki pomysł. A może tak stewia? Wiemy, że staje się ona coraz bardziej popularna i wcale nas to nie dziwi. Dla tych, którzy jeszcze nie słyszeli czym jest stewia:
To roślina, która obejmuje aż 240 gatunków. W technologii żywienia zastosowanie ma Stevia rebaudiana i właśnie jej liście są wyjątkowo słodkie, dzięki czemu nazywana jest naturalnym słodzikiem. Jest to idealny zamiennik cukru i innych słodzików, które cały czas są tematem sporów wśród dietetyków i lekarzy.

Dlaczego stewia?

Przede wszystkim naturalnie słodka, czyli zdrowa. Stewia jest około 300 razy słodsza niż zwykły cukier, co zawdzięcza glikozydom stewiolowym. Kolejną zaletą jest to, że substancje te nie są przyswajalne przez nasz organizm, dlatego roślina ta nie dostarcza nam żadnych zbędnych kalorii (kaloryczność = 0!). Jeżeli nawet to was nie przekonało, warto wspomnieć, że dzięki tym właściwościom jest bezpieczna zarówno dla naszych zębów (nie powoduje próchnicy, którą przypisuje się zwykłemu cukrowi), jak i sylwetki. Ponadto spokojnie mogą ją stosować osoby chorujące na cukrzycę (nie podnosi poziomu glukozy we krwi) i fenyloketonurię. Wykazano, że stewia, mimo swojego słodkiego smaku, nie zwiększa apetytu, czego jak wiadomo nie można powiedzieć o słodzikach. 

Można zastanawiać się dlaczego tak długo zwlekano z wprowadzeniem na rynek tej rośliny. Powód jest bardzo prosty. Duże koncerny produkujące na skalę masową cukier i wyroby cukiernicze próbowały za wszelką cenę udowodnić szkodliwość tego zamiennika. Zaakceptowanie stewii jako dodatku do żywności oznaczałoby dla nich duże straty finansowe.
W pierwszej kolejności została doceniona przez Japonię, gdzie od 1971 roku ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dla kontrastu zaakceptowana została przez FDA jako dodatek do żywności dopiero w 2008 roku, a sprzedaż umożliwiono w krajach Unii Europejskiej dopiero 3 lata później.

Gdzie kupić?

Stewię można kupić przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością w formie tabletek, koncentratu lub proszku. Obecnie można znaleźć ją szybciej w sklepach internetowych w formie gotowej do spożycia lub do zasadzenia. Możemy wybierać sadzonki lub ziarenka i sadzić zarówno w doniczce w domu lub w gruncie na ogródku. Niestety nie możemy się jeszcze pochwalić własną hodowlą stewii, dlatego jeżeli ciekawi was jak hodować tą roślinę wszystko znajdziecie na Youtubie ;)

Jeżeli chodzi o obróbkę termiczną, stewii można używać do wypieków, smażenia, dodawać do herbaty czy innych ciepłych napojów. Same liście zalane jedynie przegotowaną wodą dają nam słodki napój.

Jakie są inne właściwości stewii?

Stewia od bardzo dawna stosowana była w celach leczniczych, głównie przez plemiona Indian. Stewia ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, dlatego często znajduje również zastosowanie w różnego rodzaju zabiegach kosmetycznych, maseczkach, gdzie pomaga zwalczać trądzik i inne problemy skórne. Polecane jest stosowanie tej rośliny szczególnie u osób chorujących na nadciśnienie tętnicze, ponieważ ma właściwości obniżające ciśnienie.
Zawiera przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, liczne składniki mineralne potas, magnez, wapń, selen i cynk.

Jeżeli używamy ekstraktu ze zwykłych liści stewii początkowo możemy wyczuwać różnice w smaku w porównaniu ze zwykłym cukrem. Nie da się tego ukryć, ponieważ im dłużej będzie zaparzana tym intensywniejszy będzie smak słodki, ale również lekki posmak ziołowy, który nam osobiście w ogóle nie przeszkadzał! Trudno nie zauważyć różnic, jeśli po latach stosowania cukru i słodzików przerzucamy się na coś tak naturalnego. Organizm, a szczególnie kubki smakowe potrzebują czasu, aby zaadaptować się do nowych smaków.

STEWIA – NATURALNY DODATEK DO ŻYWNOŚCI O NUMERZE E960



Polskie Stowarzyszenie Diabetyków
rekomenduje stewię

 

 "Badania naukowe potwierdzają, że dobrej jakości, wysokooczyszczone preparaty ze stewii, zawierające glikozydy stewiolowe, są bezpieczne i mogą być stosowane w żywieniu różnych grup populacyjnych. Sięgając po preparaty ze stewii warto jednak pamiętać, że nie wszystkie dostępne na rynku preparaty są takiej samej jakości."

 

Na koniec warto wspomnieć, że stewia wprowadzona została, przez firmę coca cola company (jako pierwszą w Polsce), jako środek słodzący do napoju Nestea green tea w 2 opcjach smakowych.
Zmniejsza to zawartość cukru o 30%. Jest to miła informacja, niestety na drugim miejscu w napoju nadal jest cukier :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
przepisy kulinarne
przepisy kulinarne

Odwiedziło nas już

Darmowy licznik odwiedzin

Pomagać jest zdrowo

O nas

Blog prowadzony jest przez dwie absolwentki Dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Interesują nas wszystkie nowinki dietetyczne i kulinarne. Razem tworzymy pozytywnie zakręcony, zdrowy duet, czego potwierdzenie znajdziecie w naszych postach :)