Kapusta z wyższym wykształceniem

Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje wolotwórcze, które sprawiają że wykorzystanie przez organizm i wchłanianie jodu z pożywienia jest utrudnione, a co za tym idzie zmniejsza się synteza hormonów. Substancje takie występują głównie w warzywach kapustnych, czyli również w kalafiorze. O ile u osób zdrowych, u których gospodarka hormonalna nie jest w żaden sposób zaburzona nie jest to problemem, to u osób z chorobami tarczycy np. przy niedoczynności tarczycy powinno się zwrócić większą uwagę na tego typu substancje w diecie. Polacy i tak rzadko spożywają 5 porcji warzyw i owoców, dlatego stwierdzenie, że należy warzyw kapustnych unikać byłoby przesadzone. Mogłoby dojść do tego, że już z małej ilości warzyw w diecie przeskoczylibyśmy do ilości minimalnej. Dodatkowo często stwierdzenie 'unikać' w stosunku do produktów spożywczych odbierane jest przez ludzi jako nakaz wykluczenia z diety. Najlepszym rozwiązaniem byłoby prześledzenie naszego jadłospisu przez jakiś dłuższy okres czasu - czyli zapisywanie np. przez 2 tygodnie spożywanych porcji warzyw. Dzięki temu dostarczymy informacji o tym jak często spożywane są warzywa zawierające substancje wolotwórcze i czy w ogóle należy je ograniczyć. Należy pamiętać, że warzywa kapustne mają również silne pozytywne działanie antynowotworowe.

100g kalafiora to tylko 22kcal
Zawiera wapń, cynk, sód, magnez, mangan, fluor, fosfor, miedź, potas, witaminy z grupy B, witaminę K oraz C
Jest nie tylko niskokaloryczny, ale ma również właściwości przeciwutleniające, bakteriobójcze i antynowotworowe głównie dzięki charakterystycznemu związkowi - jest to sulforafan, którego działanie polega na ochronie organizmu przed niektórymi nowotworami oraz zapobieganiu ich rozwojowi i przerzutom. Należy jednak pamiętać, że substancja ta ma swoje pozytywne działanie tylko przy przyjmowaniu z produktów naturalnych, czyli świeżych warzyw. Stosowanie zamienników, czyli suplementów nie powoduje pełnej przyswajalności.

Kalafiora nie należy długo gotować. Najlepsze dla zachowania substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych jest gotowanie na parze. Przy zakupie tego warzywa należy zwrócić uwagę na kolor i strukturę- powinien być biały, bez przebarwień i twardy. Miękkie różyczki świadczą o tym, że był długo przechowywany, uszkodzony przy transporcie i prawdopodobnie zaczyna się psuć.

Nasz przepis na babeczki z kalafiorowym musem

 



1 średniej wielkości kalafior
5g masła
20g jogurtu greckiego
łyżka mleka
natka pietruszki zielonej, mały pęczek
pomidory suszone, około 5-6 plastrów
siemię lniane
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka

Dodatkowo potrzebne będą podstawowe produkty do ciasta kruchego (cukier zastępujemy łyżeczką soli)


Kalafior podzielony na różyczki gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu, do jeszcze ciepłego kalafiora dodajemy 5g masła i wszystko razem blendujemy aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli, pieprzem, mieloną papryką i gałką muszkatołową. Dodajemy również łyżkę gęstego jogurtu greckiego, łyżkę mleka i garść posiekanej wcześniej zielonej pietruszki. Do naszej wersji farszu użyłyśmy również drobno pokrojonych suszonych pomidorów (około 5 większych plasterków) oraz ziaren siemienia lnianego.

Spód do naszych babeczek stanowiło najprostsze ciasto kruche w wersji słonej, wypiekane z mąki pszennej, ale można również przygotować spód z mąki żytniej razowej lub innej dostępnej na rynku. Do tego przepisu można wykorzystać także wariant na ciasto użyte w naszej warzywnej tarcie http://zdrowyfach.blogspot.com/2014/06/poniedziaek-na-bogato.html

Babeczki z ciasta kruchego pieczemy w 200 stopniach C przez około 20-30minut, na początku bez farszu. Po tym czasie wyjmujemy spody z piekarnika, nakładamy na nie mus z kalafiora i znowu pieczemy przez około 10 minut. Babeczki są równie dobre w wersji na ciepło jak i na zimno. Prostoo i smacznie :)




















0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
przepisy kulinarne
przepisy kulinarne

Odwiedziło nas już

Darmowy licznik odwiedzin

Pomagać jest zdrowo

O nas

Blog prowadzony jest przez dwie absolwentki Dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Interesują nas wszystkie nowinki dietetyczne i kulinarne. Razem tworzymy pozytywnie zakręcony, zdrowy duet, czego potwierdzenie znajdziecie w naszych postach :)