W związku z tym, że cały post został poświęcony prozdrowotnym właściwościom granatów, również nasz przepis opiera się na tych owocach. Podstawą potrawy jest bakłażan, natomiast dodatek owocu granatu zapewnia nieco słodki, orzeźwiający i delikatny smak.
Czego potrzebujemy?
1 małego bakłażana
1/2 granatu
6 pomidorów suszonych
spora garść świeżej bazylii
1 spora łyżeczka (lub 2) przecieru pomidorowego
łyżeczka oliwy z oliwek
makaron pełnoziarnisty spaghetti
Jak przygotować makaron z pesto z bakłażana z granatem?
1. Na początku dokładnie myjemy bakłażana, osuszamy i kroimy na średnią kostkę (nie obieramy natomiast ze skórki!). Pokrojone warzywo smażymy na patelni teflonowej, najlepiej bez tłuszczu, a w trakcie smażenia przyprawiamy pieprzem ziołowym, curry i suszonym chili. Po usmażeniu odkładamy do wystygnięcia.
2. W międzyczasie gotujemy makaron al dente (nie możemy dopuścić, aby makaron się rozgotował).
3. Następnie przygotowujemy pesto. W dużej misce umieszczamy świeżą bazylię, suszone pomidory i usmażonego wcześniej bakłażana. Całość blendujemy, następnie dodajemy oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku pieprzem, chili, papryką słodką oraz przyprawą suszone pomidory. Możemy dodać również w mniejszych ilościach innych ziół do smaku. Mieszamy do połączenia się smaków.
4. Kiedy makaron jest już ugotowany łączymy go z całym pesto i dokładnie razem mieszamy podgrzewając na patelni. Gotowy makaron posypujemy nasionami granatu. Dekorujemy bazylią i gotowe :)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz