Nadziana cukinia



Cukinia to warzywo, które powinni polubić wszyscy, a szczególnie osoby na diecie. 100g tego warzywa to tylko 15kcal! Trudno uwierzyć, ponieważ jest bardzo sycąca i może stanowić podstawę wielu posiłków. Jej mała kaloryczność związana jest z dość dużą zawartością wody, ale jest również wartościowa ze względu na dużą dawkę witaminy A oraz C, B1, B2 i wielu składników mineralnych (jest to głównie potas, wapń).
Cukinię należy docenić również ze względu na jej walory smakowe. Jest to bardzo delikatne warzywo, świetnie smakuje w wielu kombinacjach np. z makaronem lub jako podstawa dania np. zupa krem z cukinii. Według nas bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem curry lub innych delikatnych przypraw.
Można podawać ją w wielu formach - na surowo np. jako podstawa surówek, duszoną, zapiekaną lub smażoną.

Cukinia należy do warzyw lekkostrawnych, co więcej ma dobry wpływ na procesy trawienne zachodzące w naszym organizmie. Ponadto jej dużą zaletą jest fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jest to warzywo szczególnie polecane dla małych dzieci - nie uczula i jest lekkostrawna, dzięki czemu może stanowić jedno z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety małego dziecka.

W nasionach cukinii znajdują się liczne związki mające pozytywny wpływ na nasz organizm - alkaloidy, glikozydy, fitosterole. Samo warzywo ma działanie silnie zasadotwórcze, pomaga w odkwaszeniu organizmu i polepsza przemianę materii.
Wiele nowych badań wskazuje również na związek składników zawartych w cukinii (związki fitoodżywcze) z redukcją i zapobieganiem chorobom gruczoły krokowego u mężczyzn.


Nasz przepis na nadzianą cukinię

Składniki:



2 pieczarki
1 średniej wielkości cukinia
20g półtłustego sera feta
kilka plasterków pomidorów suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek
*opcjonalnie siemię lniane, może być również sezam lub słonecznik
przyprawy do smaku - pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka


100g jogurtu greckiego
koperek
2 ząbki czosnku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
przyprawy do smaku - sól, pieprz ziołowy, papryka słodka lub chili, oregano

Cukinię dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórki i przekrawamy na pół (chyba że cukinia jest mała wtedy możemy piec w całości). Nacinamy tak jak na zdjęciu (nie nacinamy cukinii do końca!) i wycinamy małe plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie smażymy na małej ilości oliwy z oliwek z dodatkiem pieprzu ziołowego lub naturalnego. Cukinię nadziewamy kolejno pieczarkami i pomidorami suszonymi. Tak gotowe warzywo wykładamy do naczynia żaroodpornego lub wykładamy na blaszkę (obok można ułożyć wycięte plasterki cukinii, resztę pieczarek i kilka pomidorów suszonych). Całość polewamy 2 łyżkami oliwy, które wcześniej mieszamy z pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku w 180stopniach. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy, z którym możemy podać cukinię. Jogurt grecki mieszamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dodajemy pokrojony drobno koperek i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano suszonym. Po 20 minutach wyciągamy cukinię z piekarnika i nadziewamy serem feta. Wkładamy ponownie do zapiekania i pieczemy jeszcze około 5 minut. My dodatkowo prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu siemię lniane i posypujemy nim cukinię.
Smacznego :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
przepisy kulinarne
przepisy kulinarne

Odwiedziło nas już

Darmowy licznik odwiedzin

Pomagać jest zdrowo

O nas

Blog prowadzony jest przez dwie absolwentki Dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Interesują nas wszystkie nowinki dietetyczne i kulinarne. Razem tworzymy pozytywnie zakręcony, zdrowy duet, czego potwierdzenie znajdziecie w naszych postach :)