Otrębowy zawrót głowy


Dzisiaj chcemy zaproponować Wam lekki przepis na pobudzenie metabolizmu. Podstawę stanowią otręby, o których kilka słów na wstępie zanim przejdziemy do właściwego przepisu.

Otręby to zazwyczaj jednoznaczne skojarzenie – błonnik pokarmowy (inaczej zwany włóknem pokarmowym). Jednak z doświadczenia wiemy, że nie wszyscy są świadomi właściwości włókna pokarmowego.

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie wpływa pozytywnie na funkcje naszego przewodu pokarmowego – wiąże wodę dzięki czemu zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie, pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i daje uczucie sytości zapobiegając otyłości. Znaleźć można go w produktach zbożowych z grubego przemiału, ZWŁASZCZA OTRĘBACH!.
Natomiast błonnik rozpuszczalny w wodzie jest pożywką dla bakterii w naszych jelitach, dzięki czemu wpływa na prawidłowy rozwój flory bakteryjnej jelit. Oprócz tego, odwrotnie niż błonnik nierozpuszczalny, zwalnia perystaltykę jelit i jest pożądany w leczeniu biegunek. Udowodniony jest związek błonnika rozpuszczalnego w wodzie z obniżaniem poziomu cholesterolu i triglicerydów. Znaleźć można go w suchych nasionach roślin strączkowych, owocach (czarna, czerwona porzeczka, aronia, maliny, winogrona, gruszki) i warzywach (marchew, dynia, buraki).

Otręby pszenne nie mają wpływu na zmniejszenie stężenia cholesterolu, ponieważ nie zawierają błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Natomiast zapobiegają tworzeniu się bogatych w cholesterol kamieni żółciowych.
Otręby pszenne wiążą najwięcej wody – 100g otrąb wiąże 450g wody a np. 100g ziemniaków 40g 
wody.
                                                                             

 Błonnik pokarmowy w diecie Polaków

W Polsce wciąż zapomina się o zdrowotnych właściwościach błonnika, co prowadzi do diety ubogiej w błonnik, głównie przez duże spożycie produktów wysokoprzetworzonych. Dieta uboga w błonnik z kolei wiąże się z dietą bogatą w energię, przyczynia się do powstawania otyłości, miażdżycy, cukrzycy typu II. Nie popadajmy jednak ze skrajności w skrajność. Dieta o zbyt dużej zawartości błonnika również nie jest wskazana! Może prowadzić do biegunek, podrażnienia jelit. Dodatkowo zbyt duża ilość błonnika w diecie zmniejsza wykorzystanie przez organizm innych składników mineralnych i witamin. Kwas fitynowy obecny w błonniku zmniejsza wchłanianie WAPNIA, ŻELAZA, CYNKU.  Błonnik spożywany w nadmiernych ilościach zmniejsza również wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach witamin –A D E K.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca osobom zdrowym 27-40g błonnika dziennie. Jeżeli spożywamy ciemne pieczywo, kasze, owoce i warzywa nie martwmy się o zbyt małą ilość błonnika.
Jeżeli chodzi o otręby – nie przekraczamy ilości 3 łyżek dziennie. Początkowo zaczynamy od małej ilości, dobrze jest dodawać je do zup, sałatek, jogurtów, tak aby były proporcjonalnie rozłożone w każdym posiłku. Stopniowo możemy zwiększać tą ilość dochodząc do maksymalnego dziennego spożycia. Zawsze zachowujmy umiar! Często ludzie słysząc, że błonnik jest wskazany w naszej diecie przekraczają tak bardzo zalecane dzienne spożycie, że zamiast posiadać właściwości pozytywne, dieta ta zaczyna nam szkodzić.
Jeżeli w waszej diecie znajdują się otręby powinniście zadbać również o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów.

Kto powinien zrezygnować ze spożywania otrębów?

- przede wszystkim osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego takimi jak refluks żołądkowo-przełykowy, choroby trzustki, żołądka, jelit, zespól złego wchłaniania i jelita drażliwego, wrzody
- osoby chorujące na anemię ze względu na możliwość gorszego przyswajania żelaza z pożywienia
- chorzy po zabiegach operacyjnych i w okresie rekonwalescencji
- chorzy leżący
- osoby z chorobami nowotworowymi

Nasz przepis polecamy osobom, które spożywają otręby od jakiegoś czasu i nie jest to ich pierwsze spotkanie z nimi. Innym proponujemy rozpocząć wprowadzanie ich do swojej diety powoli, tak jak pisałyśmy wcześniej, a z naszego przepisu możemy skorzystać kiedy dojdziemy już do spożywania 3 łyżek dziennie. W przepisie twarożek znalazł się nie bez powodu. Najlepiej otręby spożywać z dodatkiem produktów dostarczających nam białka, aby nie martwić się o gorsze przyswajanie wapnia.

Przepis na ulepszone placuszki otrębowe


Składniki: 


2 łyżki otrębów owsianych i 1 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
jajko
4-5 plasterków pomidorów suszonych
koperek
przyprawa kamis specialite pomidory suszone, pieprz ziołowy, papryka słodka




świeża bazylia
ser twarogowy chudy lub półtłusty
koncentrat pomidorowy
łosoś wędzony
pieprz ziołowy

Przygotowujemy ciasto na placuszki mieszając w misce otręby z jogurtem greckim i jajkiem. Kiedy składniki dobrze się połączą doprawiamy całość przyprawą kamis specialite pomidory suszone, pieprzem ziołowym papryką słodką. Osobno kroimy bardzo drobno pomidory suszone oraz koperek i dodajemy do masy na placki. Wszystko smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (najlepiej bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu na patelni teflonowej). Nie będą przywierać, należy tylko formować łyżką średniej wielkości placki i smażyć na małym ogniu.
Do placków przygotowujemy dodatek w postaci twarożka. Miksujemy ser twarogowy z łyżką jogurtu greckiego i kilkoma listkami świeżej bazylii. Wszystko doprawiamy pieprzem ziołowym, łyżeczką koncentratu pomidorowego i przyprawą kamis specialite pomidory suszone (można również dodać chili aby całość była bardziej pikantna). Twarożek dodajemy na usmażone placki a na samym końcu dodajemy łososia wędzonego. Smacznego!
My danie podałyśmy z sałatą zieloną i pomidorem z sosem vinegrette.






0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
przepisy kulinarne
przepisy kulinarne

Odwiedziło nas już

Darmowy licznik odwiedzin

Pomagać jest zdrowo

O nas

Blog prowadzony jest przez dwie absolwentki Dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Interesują nas wszystkie nowinki dietetyczne i kulinarne. Razem tworzymy pozytywnie zakręcony, zdrowy duet, czego potwierdzenie znajdziecie w naszych postach :)