Dzisiaj chcemy zaproponować Wam lekki przepis na pobudzenie metabolizmu. Podstawę stanowią otręby, o których kilka słów na wstępie zanim przejdziemy do właściwego przepisu.
Otręby to zazwyczaj jednoznaczne skojarzenie – błonnik
pokarmowy (inaczej zwany włóknem pokarmowym). Jednak z doświadczenia wiemy, że
nie wszyscy są świadomi właściwości włókna pokarmowego.
Błonnik nierozpuszczalny w wodzie wpływa pozytywnie na funkcje naszego przewodu pokarmowego – wiąże wodę dzięki czemu zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie, pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i daje uczucie sytości zapobiegając otyłości. Znaleźć można go w produktach zbożowych z grubego przemiału, ZWŁASZCZA OTRĘBACH!.
Natomiast błonnik rozpuszczalny w wodzie jest pożywką dla bakterii w naszych jelitach, dzięki czemu wpływa na prawidłowy rozwój flory bakteryjnej jelit. Oprócz tego, odwrotnie niż błonnik nierozpuszczalny, zwalnia perystaltykę jelit i jest pożądany w leczeniu biegunek. Udowodniony jest związek błonnika rozpuszczalnego w wodzie z obniżaniem poziomu cholesterolu i triglicerydów. Znaleźć można go w suchych nasionach roślin strączkowych, owocach (czarna, czerwona porzeczka, aronia, maliny, winogrona, gruszki) i warzywach (marchew, dynia, buraki).
Błonnik nierozpuszczalny w wodzie wpływa pozytywnie na funkcje naszego przewodu pokarmowego – wiąże wodę dzięki czemu zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie, pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i daje uczucie sytości zapobiegając otyłości. Znaleźć można go w produktach zbożowych z grubego przemiału, ZWŁASZCZA OTRĘBACH!.
Natomiast błonnik rozpuszczalny w wodzie jest pożywką dla bakterii w naszych jelitach, dzięki czemu wpływa na prawidłowy rozwój flory bakteryjnej jelit. Oprócz tego, odwrotnie niż błonnik nierozpuszczalny, zwalnia perystaltykę jelit i jest pożądany w leczeniu biegunek. Udowodniony jest związek błonnika rozpuszczalnego w wodzie z obniżaniem poziomu cholesterolu i triglicerydów. Znaleźć można go w suchych nasionach roślin strączkowych, owocach (czarna, czerwona porzeczka, aronia, maliny, winogrona, gruszki) i warzywach (marchew, dynia, buraki).
Otręby pszenne nie
mają wpływu na zmniejszenie stężenia cholesterolu, ponieważ nie zawierają
błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Natomiast zapobiegają tworzeniu się bogatych
w cholesterol kamieni żółciowych.
Otręby pszenne wiążą
najwięcej wody – 100g otrąb wiąże 450g wody a np. 100g ziemniaków 40g
wody.
Błonnik pokarmowy w diecie Polaków
W Polsce wciąż zapomina się o zdrowotnych właściwościach
błonnika, co prowadzi do diety ubogiej w błonnik, głównie przez duże spożycie
produktów wysokoprzetworzonych. Dieta uboga w błonnik z kolei wiąże się z dietą
bogatą w energię, przyczynia się do powstawania otyłości, miażdżycy, cukrzycy
typu II. Nie popadajmy jednak ze skrajności w skrajność. Dieta o zbyt dużej zawartości
błonnika również nie jest wskazana! Może prowadzić do biegunek, podrażnienia
jelit. Dodatkowo zbyt duża ilość błonnika w diecie zmniejsza wykorzystanie
przez organizm innych składników mineralnych i witamin. Kwas fitynowy obecny w
błonniku zmniejsza wchłanianie WAPNIA, ŻELAZA, CYNKU. Błonnik spożywany w nadmiernych ilościach
zmniejsza również wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach witamin –A D
E K.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca osobom zdrowym 27-40g błonnika dziennie. Jeżeli spożywamy ciemne pieczywo, kasze, owoce i warzywa nie martwmy się o zbyt małą ilość błonnika.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca osobom zdrowym 27-40g błonnika dziennie. Jeżeli spożywamy ciemne pieczywo, kasze, owoce i warzywa nie martwmy się o zbyt małą ilość błonnika.
Jeżeli chodzi o otręby – nie przekraczamy ilości 3 łyżek
dziennie. Początkowo zaczynamy od małej ilości, dobrze jest dodawać je do zup,
sałatek, jogurtów, tak aby były proporcjonalnie rozłożone w każdym
posiłku. Stopniowo możemy zwiększać tą ilość dochodząc do maksymalnego dziennego spożycia. Zawsze zachowujmy umiar! Często ludzie słysząc, że błonnik jest wskazany w naszej diecie przekraczają tak bardzo zalecane dzienne spożycie, że zamiast posiadać właściwości pozytywne, dieta ta zaczyna nam szkodzić.
Jeżeli w waszej diecie znajdują się otręby powinniście zadbać również o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów.
Nasz przepis polecamy osobom, które spożywają otręby od jakiegoś czasu i nie jest to ich pierwsze spotkanie z nimi. Innym proponujemy rozpocząć wprowadzanie ich do swojej diety powoli, tak jak pisałyśmy wcześniej, a z naszego przepisu możemy skorzystać kiedy dojdziemy już do spożywania 3 łyżek dziennie. W przepisie twarożek znalazł się nie bez powodu. Najlepiej otręby spożywać z dodatkiem produktów dostarczających nam białka, aby nie martwić się o gorsze przyswajanie wapnia.
Jeżeli w waszej diecie znajdują się otręby powinniście zadbać również o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów.
Kto powinien zrezygnować ze spożywania otrębów?
- przede wszystkim osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego takimi jak refluks żołądkowo-przełykowy, choroby trzustki, żołądka, jelit, zespól złego wchłaniania i jelita drażliwego, wrzody
- osoby chorujące na anemię ze względu na możliwość gorszego przyswajania żelaza z pożywienia
- chorzy po zabiegach operacyjnych i w okresie rekonwalescencji
- chorzy leżący
- osoby z chorobami nowotworowymi
- osoby chorujące na anemię ze względu na możliwość gorszego przyswajania żelaza z pożywienia
- chorzy po zabiegach operacyjnych i w okresie rekonwalescencji
- chorzy leżący
- osoby z chorobami nowotworowymi
Nasz przepis polecamy osobom, które spożywają otręby od jakiegoś czasu i nie jest to ich pierwsze spotkanie z nimi. Innym proponujemy rozpocząć wprowadzanie ich do swojej diety powoli, tak jak pisałyśmy wcześniej, a z naszego przepisu możemy skorzystać kiedy dojdziemy już do spożywania 3 łyżek dziennie. W przepisie twarożek znalazł się nie bez powodu. Najlepiej otręby spożywać z dodatkiem produktów dostarczających nam białka, aby nie martwić się o gorsze przyswajanie wapnia.
Przepis na ulepszone placuszki otrębowe
2 łyżki otrębów owsianych i 1 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
jajko
4-5 plasterków pomidorów suszonych
jajko
4-5 plasterków pomidorów suszonych
świeża bazylia
ser twarogowy chudy lub półtłusty
ser twarogowy chudy lub półtłusty
koncentrat pomidorowy
łosoś wędzony
łosoś wędzony
pieprz ziołowy
Przygotowujemy ciasto na placuszki
mieszając w misce otręby z jogurtem greckim i jajkiem. Kiedy
składniki dobrze się połączą doprawiamy całość przyprawą kamis specialite pomidory
suszone, pieprzem ziołowym papryką słodką. Osobno kroimy bardzo drobno pomidory suszone oraz koperek i dodajemy do masy na placki. Wszystko
smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (najlepiej bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu na patelni teflonowej). Nie będą
przywierać, należy tylko formować łyżką średniej wielkości placki i smażyć na małym ogniu.
Do placków przygotowujemy dodatek w postaci twarożka. Miksujemy ser twarogowy z łyżką jogurtu greckiego i kilkoma listkami świeżej bazylii. Wszystko doprawiamy pieprzem ziołowym, łyżeczką koncentratu pomidorowego i przyprawą kamis specialite pomidory suszone (można również dodać chili aby całość była bardziej pikantna). Twarożek dodajemy na usmażone placki a na samym końcu dodajemy łososia wędzonego. Smacznego!
My danie podałyśmy z sałatą zieloną i pomidorem z sosem vinegrette.
Do placków przygotowujemy dodatek w postaci twarożka. Miksujemy ser twarogowy z łyżką jogurtu greckiego i kilkoma listkami świeżej bazylii. Wszystko doprawiamy pieprzem ziołowym, łyżeczką koncentratu pomidorowego i przyprawą kamis specialite pomidory suszone (można również dodać chili aby całość była bardziej pikantna). Twarożek dodajemy na usmażone placki a na samym końcu dodajemy łososia wędzonego. Smacznego!
My danie podałyśmy z sałatą zieloną i pomidorem z sosem vinegrette.
0 komentarze:
Prześlij komentarz