Potrzebne składniki:
1 filet z kurczaka
½ małej dyni
1 płaska łyżka miodu
2-3 łyżki jogurtu greckiego
2-3 łyżki passaty pomidorowej
sezam
kasza kuskus
przyprawy
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy miodu, jogurtu i przypraw – pieprz ziołowy, curry, papryka słodka i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
2. W międzyczasie gotujemy kaszę kuskus i prażymy sezam na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, aż do zarumienienia.
3. Obieramy dynię – dla niewtajemniczonych najpierw usuwamy ogonek znajdujący się na górze i końcówkę na dole; następnie przekrawamy dynię na pół; najlepiej przy użyciu dużej łyżki usunąć wszystkie pestki i oczyścić dynię; obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. W przepisie będziemy używać dyni pokrojonej w średniej wielkości kostkę.
4. Na dużej patelni smażymy kurczaka, którego umieszczamy na patelni razem z całym jogurtem, w którym był marynowany. Podsmażamy kilka minut a następnie dodajemy dynię. Całość przyprawiamy jeszcze curry, papryką ostrą i chili (można wybrać tylko jedną ostrą przyprawę) oraz szczyptą soli. Dodajemy passatę i w razie potrzeby jeszcze łyżkę jogurtu a następnie dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż dynia zmięknie.
5. Kiedy wszystkie składniki są miękkie dodajemy do całości kaszę kuskus i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec posypujemy sezamem i gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniałe i bardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i bardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuń