Tak jak obiecałyśmy dzisiaj na naszym fanpagu, chciałyśmy podzielić się z Wami przepisem na tartę warzywną. Po tym jak szybko zniknęła ona z naszej kuchni możemy spokojnie stwierdzić, że to idealny pomysł nawet dla osób, które nie wyobrażają sobie sycącego posiłku bez mięsa. Przepis jest dość prosty i gwarantujemy, że wyjdzie każdemu!
Na ciasto
(my pieczemy zawsze w dosyć dużej silikonowej formie, dzięki czemu ciasto nie przywiera i zawsze wychodzi idealne, dlatego warto w nią zainwestować. Jeżeli nie posiadacie takiej formy, nie zapomnijcie wyłożyć blaszki papierem do pieczenia lub posmarować dna lekko oliwą z oliwek, najlepiej za pomocą pędzelka)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 jajko
ok 100g gęstego jogurtu greckiego (dodajemy do ciasta i sami podczas wyrabiania zauważymy ile jogurtu nam potrzeba)
szczypta soli
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Nie przeraźcie się jeżeli zacznie lepić się do rąk, wtedy możecie po prostu posypać całość szczypta mąki, na pewno pomoże.Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 10minut do zamrażalnika. Następnie wyjmujemy i rozwałkowujemy lekko na stole (znowu jeżeli będziemy mieć kłopoty możemy posypywać mąką), ciastem wykładamy formę nadając odpowiedni kształt. W spodzie robimy dziurki widelcem. Następnie zapiekamy go w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz
1 cukinia
1 średniej wielkości kalarepa
kilka (5-6) średnich pieczarek
kilka suszonych pomidorów
1/2 pora
Umytą cukinię i pieczarki kroimy na grubsze plastry (nie musimy obierać cukinii ze skóry, aby dodatkowo nie tracić witamin), natomiast kalarepę kroimy w kostkę, całość przyprawiamy lekko curry, pieprzem ziołowym i smażymy na patelni teflonowej z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju, smażymy do momentu aż całość będzie lekko miękka i zarumieniona.
łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 cebula
garść świeżego oregano
ząbek czosnku
Na rozgrzanej oliwie smażymy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, którą przyprawiamy pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi (my dodałyśmy włoskiej mieszanki ziołowej dostępnej w pobliskiej aptece). Usmażoną cebulę mieszamy z jogurtem greckim, dodajemy koncentratu pomidorowego, kilka liści świeżego oregano (możemy również dodać suszone zioła), szczyptę papryki słodkiej i chili do smaku oraz przegnieciony czosnek. Wszystko mieszamy i po upieczeniu smarujemy spód.
Posmarowany jogurtem spód wykładamy pieczarkami, cukinią, kalarepą, pomidorami suszonymi pokrojonymi w paski i pokrojonym w plastry porem. Wierzch tarty posypujemy szczyptą curry. Pamiętajmy, że jemy również (a może przede wszystkim) oczami, dlatego zadbajmy o odpowiednie rozłożenie dodatków). Całość jeszcze raz zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut.
Upieczoną tartę posypujemy garścią świeżej bazylii. My dodatkowo udekorowałyśmy całość koperkiem. Smacznego!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz